Nyheder

90 mafiafolk fanget – netværk til Danmark

05 dec 2018 90 mafiafolk fanget – netværk til Danmark

Efter to års efterforskning har politiet nu slået til mod den italienske mafiagruppe Ndrangheta i fire forskellige lande, det skriver BBC.

Anholdelserne af i alt 90 personer skete i de fire lande Belgien, Italien, Tyskland og Holland tidligere i dag.

Mafiagrupperingen Ndrangheta stammer oprindeligt fra Calabria i Syditalien men har udvidet sig til at have omkring 6000 medlemmer i hele Europa. Derudover vurderes de til at stå bag 80 procent af Europas kokainhandel.

Politiet beslaglagde tre tons kokain og 140 kilo ecstasy i forbindelse med ransagningen af italienske restauranter og isboder i de fire lande. Disse forretninger menes at være blevet brugt til at hvidvaske narkopenge for millioner af euro, som også blev beslaglagt i dagens aktion.

Anholdelser er som at slå græs

Dagens politiaktion bliver kaldt for “Operation Pollino”, og den skete efter to års efterforskning af Eurojust – en organisation som bekæmper alvorlig organiseret kriminalitet, som berører mere end et EU-land.

Ifølge Morten Beiter er Ndrangheta-gruppen kendetegnet ved, at hvis de bliver presset ét sted, så flytter de bare et andet sted hen.

– Det er en kæmpe organisation, som er meget svær at bekæmpe, siger han.

Det er dog en god ting, at de europæiske myndigheder er blevet mere bevidste om, hvor stort et problem mafiagruppen er gået hen og blevet uden for Italien.

Ifølge Morten Beiter, må man dog ikke tro, at det her er noget, man kan anholde sig ud af. For så længe banker er interesseret i at hvidvaske penge, og så længe der er finansfolk, advokater og skatterådgivere, der er interesserede i at hjælpe dem, vil det være umuligt at komme problemet til livs.

– Så længe hele den del af det legale samfund stiller sig til rådighed for denne her store kriminelle maskine, så vil anholdelser være ligesom at slå græs, og så kan man tage derud igen en uge efter og slå græsset igen, siger han.

I Tyskland bestod politiaktionen af 240 politibetjente assisteret af 240 ansatte fra det føderale kriminalpoliti, og operationen var koncentreret i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen, som grænser mod Belgien og Holland.

I Holland er mafiagruppen kendte for at smugle deres narkotika i blomster, som er en af landets største industrier. I Belgien var aktionen koncentreret i området Limburg.

Ifølge forfatter Morten Beiter var Ndrangheta-gruppen oprindeligt en bondemafia, som ikke rigtig blev taget seriøst i starten. De voksede dog pludseligt utroligt hurtigt, men de bliver på grund af deres oprindelige ry stadig undervurderet.

– De har jo bredt sig til det meste af Europa, og vi har endda også fundet ud af, at de har haft aktiviteter i Danmark i forbindelse med byggeriet af letbanen i Aarhus og en jernbane på Sjælland, siger Morten Beiter.

Italiensk “GodFather” anholdt på Sicilien

Dagens anholdelser kommer i kølvandet på en anden politiaktion på den italienske ø Sicilien i går.

Mafiaboss også omtalt som
Mafiaboss også omtalt som “godfather” Settimino Mineo bliver eskorteret af italiensk politi efter anholdelsen i Palermo den 4. december 2018. (Foto: ALESSANDRO FUCARINI © AFP or licensors)

Her blev Settimo Mineo, den nykronede “godfather” af en anden mafia-gruppering, tirsdag arresteret i Palermo sammen med 49 andre medlemmer på øen.

Ndrangheta-mafiosoerne, som blev anholdt i dag, har dog ifølge Morten Beiter ikke noget at gøre med anholdelserne på Sicilien i går.

Ifølge den italienske anklagemyndighed er anholdelserne på Sicilien foretaget for at stoppe tilbagevendingen af den frygtsomme “Cupola”-gruppe. Cupola-gruppen er en slags ledergruppe bestående af førende medlemmer af Siciliens mafiagrupper, som tager vigtige beslutninger om kriminelle anliggender.

De sicilianske mafiabosser har ikke mødtes som en del af Cupola-netværket i 25 år, siden deres tidligere “godfather” Salvatore “Totò” Riina blev anholdt i 1993.

Men efter han døde i fængslet sidste år, mødtes de sicilianske mafiabosser den 29. maj i år, hvor Settimo Mineo blev valgt som hans stedfortræder.

Det er ikke første gang, at Mineo bliver anholdt. Han blev anholdt i 1984 og igen i 2006 og har i alt tilbragt ti år i fængslet for mafiarelaterede forbrydelser.

Han er blevet forsøgt myrdet i et bagholdsangreb af en rivaliserende mafiagruppe i 1982. Samme år blev hans bror dræbt.

Ansnei – Passer på dig !

www.Ansnei.com

Tilbage