Nyheder
Smart Hjem med IoT – fordele og ulemper
25 jun 2021Smart Hjem med IoT
få information om fordele og ulemper
Drømmer du om at kunne spare yderligere på varmen i din bolig, eller måske få øget tryghed i forhold til indbrud? Så bør du overveje at indrette din bolig til et såkaldt Smart Hjem. Et Smart Hjem anno 2021 indebærer en høj grad af automatisering ved hjælp af smarte enheder som kan tælle alt fra varmepumper til husholdnings apparater. Det eneste det kræver er de rette intelligente installationer i boligen – og så selvfølgelig enheder som er klar til IoT.
Hvad er IoT?
IoT er en forkortelse som står for Internet of Things – eller Tingenes Internet på dansk. Helt konkret dækker begrebet IoT over alle de elektroniske enheder rundt omkring i verden som er forbundet til internettet. Gennem denne forbindelse kan enhederne for eksempel downloade nyt software eller opdateringer til deres firmware.
IoT har i høj grad ændret måden hvorpå vi opfatter teknologi. For de fleste har det længe været en selvfølge at vores smartphones og andre personlige elektroniske og digitale enheder selv forestår opdateringer og opgraderinger. Efterhånden bliver det mere og mere normalt at tænke på internettet som en integreret del af hverdagen. Det er for eksempel efterhånden ganske utænkeligt ikke at være koblet op på en internet forbindelse når man tænder sin computer. Og efterhånden vil antallet af enheder som er tilsluttet internettet stige støt.
Smart Home – fremtidens bolig
IoT er ikke udelukkende forbeholdt de bærbare enheder. Mange elektroniske enheder indenfor hjemmets fire vægge er forbundet til internettet – og det er smart på mange måder. Et alarm-system vil for eksempel selv kunne ringe op til vægtertjenesten når det bliver aktiveret. Og når dine elektriske enheder i boligen er forbundet til nettet slipper du selv for at skulle bøvle med opdatering af styresystem med videre.
Internet forbindelsen gør det også muligt for dig som ejer af en sådan enhed at kontakte den online. Det kan for eksempel være at du har brug for at tænde for din luft til luft varmepumpe så boligen er dejlig varm når du kommer hjem. Du kan tænde og slukke for lyset i stuen eller skrue op og ned for musikken ved hjælp af smarte apps som lader dig tilgå dine IoT enheder i hjemmet – også selv om du ikke er hjemme og dermed tilkoblet boligens interne netværk.
Derudover kan du få adgang til streaming af optagelsen fra dine overvågningskameraer hvis du har opsat sådan nogle. Dette øger din tryghed når du er væk fra boligen og frygter indbrud. Mange boligejere, som tidligere har været udsat for indbrud, fortæller at de er blevet glade for videoovervågning med tilslutning til internettet. På den måde kan man se at hjemmet er trygt og sikkert – også selv om man ikke er hjemme.
En bolig, som benytter sig af enheder der kan oprette forbindelse til internettet, kaldes populært et Smart Hjem. I det følgende vil vi kigge nærmere på de enheder der kan gøre netop dit hjem særligt smart.
IoT og dit private hjem
Måske er du ikke opmærksom på det, men din bolig indeholder efter al sandsynlighed allerede enheder som falder under kategorien IoT. Langt de fleste moderne fjernsyn, også kaldet Smart TV, kommer nemlig med tilslutning til internettet. Det samme gælder TV bokse som kan tilkøbes for eksempel i forbindelse med tilslutning til parabol-antenne eller til kabel TV. Der findes TV apparater som har indbygget kamera således at TV’et kan slukke sig selv hvis der ikke er aktivitet. Og der findes TV apparater som reagerer interaktivt på stemmestyring.
Der ud over er der mange som har valgt at installere musiksystemer i boligen som kan styres ved hjælp af app. Disse hører også under IoT, idet de ofte er koblet op på internettet. Dit musiksystem kan baseret på din musiksmag komme med forslag til playlists, kunstnere og andet. Dit musikforbrug bliver målt og vejet – og data bliver behandlet for at finde den musik som passer bedst til dine præferencer.
Dette kan måske alt sammen lyde ganske uskyldigt. Men faktisk er et Smart Hjem ikke helt risikofrit. Jo flere elektroniske enheder som er sluttet til internettet der befinder sig i dit hjem. Des mere sårbar bliver dette potentielt hvis ikke det er sat rigtigt op. Det er værd at sætte sig ind i denne risiko – og at tage den meget alvorligt.
Er der risici forbundet med Smart Hjem og IoT?
Lige som med alle andre former for moderne netværksbaseret teknologi er der en vis risiko for at dine systemer kan blive hacket. Dette sker dog forholdsvis sjældent. Når denne situation endelig optræder sker det som oftest som følge af manglende opdatering af firmware eller styresystemer. Så er det relativt nemt for hackere at få adgang til eksempelvis baby alarmer eller videoovervågning systemer, og dermed til at overvåge boligen indefra.
Når du køber IoT enheder skal du samtidig se dig rigtig godt for. Du bør udelukkende gå efter godkendte produkter, helst med CE mærkning. På den måde minimerer du risikoen for at købe katten i sækken. Mange IoT enheder til hjemmet lever ikke op til de gældende standarder for sikkerhed. Derfor bør du aldrig gå på kompromis med kvaliteten når du opbygger et Smart Hjem ved hjælp af IoT enheder. Og du skal altid sikre dig at følge brugervejledningen i dit nye IoT produkt til punkt og prikke.
Dit interne netværk kan måske nemt hackes
Der ud over er dit netværk i hjemmet også et svagt led. Hvis dit interne netværk ikke er beskyttet af eksempelvisen god firewall vil en god hacker kunne trænge ind og få adgang til data fra dine IoT enheder. Disse kan bruges til at danne sig et billede af hvornår du er væk hjemmefra og der således er frit spil til at begå indbrud.
Får en hacker først skaffet sig adgang til det interne netværk i dit private hjem vil sikkerheden for dine personlige oplysninger så som emails, bank konti og lignende være kompromitteret. Det er altså meget vigtigt at du beskytter boligens netværk. Og du bør i denne forbindelse kende alle de sårbare punkter i hjemmet.
Endelig udgør din smartphone også et sårbart punkt. Mange IoT enheder i hjemmet er styret ved hjælp af en app som tilgås via din smartphone. Hvis din smartphone således bliver hacket, eller forbindelsen aflyttet eller afluret – for eksempel som følge af en virus eller malware – vil denne også kunne fungere som indgang til det private netværk i dit hjem.
Få hjælp til at håndtere sikkerheden i dit Smart Hjem
Der er mange måder hvorpå du kan sikre den digitale del af dit hjem mod ubudne gæster. Du bør for eksempel altid oprette et separat netværk til dine IoT enheder. Dermed kan du holde IoT netværket adskilt fra dit eget private netværk.
På den måde kan en hacker ikke få adgang til din bankkonto selv om han har haft held til at skaffe sig adgang til det netværk på hvilket din varmepumpe er tilkoblet. Så kan han kun skrue op og ned for varmen.
Sikring af IoT enheder i boligen
Diverse intelligente højttalere og ditto stemmestyrede digitale assistenter som for eksempel Alexa og Google Assistant samt routere og lignende skal helst sikres med password, og samtidig have deres eget netværk. Hvis du bruger standard hilsen til at aktivere dem, som for eksempel ”Hej Alexa”, bør du ændre denne. Så får en indbrudstyv svært ved at tilgå systemet ved aktivering.
Password sikkerhed og helst også det der kaldes two factor authentication er et absolut must på dine computere, tablets og smartphones. En nem måde at sikre hjemmecomputeren på er ved at oprette en konto, som ikke er administrator, og som du anvender til daglig. Trænger en hacker ind i din maskine vil han ikke kunne udrette så store skader da han således ikke har administrator rettigheder.
Vælg en sikker router til boligens interne netværk. Tjek altid om din router lever op til de gældende krav og standarder inden for internet sikkerhed. Gør den ikke det, måske fordi den er blevet så gammel at dens software ikke længere opdateres, bør du skifte til en nyere og mere sikker model.
Sørg for altid at have de nyeste versioner af software, styresystemer og firmware på samtlige enheder. Er systemerne forældede udgør de sikkerhedsrisici og er nemme for hackere at omgå. Du bør altid sætte et password som er vanskeligt at gætte eller gennemskue – og helst aldrig bruge samme password mere end én gang.
Hvis du ønsker hjælp til sikring af dit Smart Hjem kan du få professionel konsulentbistand hos Ansnei. Kontakt Ansnei på telefon 82 13 40 22 og få den bedste rådgivning omkring Smart Hjem og IoT.
Ansnei – Passer på dig, dit og dine