Nyheder

Fordele og farer ved IoT Smart Home

30 jul 2021 Fordele og farer ved IoT Smart Home

IoT Smart Home – læs mere om fordele og farer ved at have et smart hjem

Måske har du hørt om de såkaldte Smart Home løsninger til private boliger. Smart Home er blandt de største landvindinger på konsum markedet i nyere tid.

 

Med Smart Home IoT teknologi kan du nærmest lære dit hus at tænke selv. Din bolig vil kunne regulere varmen og ventilationen for at skabe det perfekte indeklima. Køleskabet kan advare dig når du er ved at løbe tør for mælk.

 

Dine elektroniske enheder sætter automatisk sig selv i strømsparende tilstand så du slipper billigere om ved din elregning. Og dit hus kan lære dine vaner at kende således at du ikke behøver at tænke på om du har slukket for lyset eller skruet ned for varmen inden du tog af sted på arbejde – det klarer din smarte bolig helt af sig selv!

 

Hvad betyder IoT?

En væsentlig del af Smart Home teknologi anno 2021 er det man kalder IoT.

 

IoT er en forkortelse for det engelske udtryk Internet of Things. Dette begreb dækker over en række systemer og protokoller som tillader dine elektroniske enheder at kommunikere over et netværk. Det kan dreje sig om dit tv eller din spilkonsol, men også om dit køleskab, dit alarm system, eller husets varmeforsyning.

 

Intelligente apparater i husholdningen

Der er den dag i dag avanceret teknologi indlejret i rigtig mange hvidevarer og husholdningsapparater på samme måde som du ser det i dit tv eller din smartphone. Den indlejrede teknologi, såkaldt embedded software, gør det muligt for eksempelvis luft til luft varmepumper at registrere hvor i rummet du befinder dig, og så sende de varme luftstrømme i din retning.

 

Dit køleskab vil også kunne lure dine vaner ud fra de varer du opbevarer deri. Har køleskabet registreret at du som regel har en liter mælk stående kan det varsko dig når det er på tide at købe en ny en af slagsen.

 

Mange af disse apparaters software er desuden koblet op på internettet således at du kan komme i kontakt med dem via en app på din smartphone eller tablet. Således kan du kommunikere med boligens varmepumper såvel som med robotplæneklippere og robotstøvsugere.

 

På den måde kan du sikre at du kommer hjem til en nyslået græsplæne, rengjorte gulve og en opvarmet eller nedkølet bolig uden at skulle røre en finger – selvfølgelig bortset fra den du brugte til at aktivere dine apparater via app’en!

 

Forbind til dit alarm system og dine overvågningskameraer via IoT

Foruden diverse praktiske enheder så som oven for nævnte robotplæneklippere, støvsugere og varmepumper kan du også oprette forbindelse til dine sikkerheds systemer via nettet.

 

Mange producenter af udstyr til videoovervågning af boligen tilbyder medfølgende apps. Via disse kan du til hver en tid tjekke ind i din bolig og sikre dig at alt er som det skal være. Med videoovervågning kan du scanne for eventuel mistænkelig aktivitet. Du kan også hurtigt se om du efterlod ovnen tændt eller om du huskede at lukke vinduet inden du tog hjemmefra. Og du vil kunne se om din hund eller kat har det godt.

 

Der ud over vil du få besked via din smartphone eller tablet hvis alarmen går i din bolig. I hvert fald hvis dit alarm system er koblet op på nettet. Samtidig med at der går besked ud til den tilknyttede væger service vil du få et ping om at nogen har forsøgt at trænge ind. Så kan du vælge at tage hjem og selv undersøge sagen.

 

IoT i din bolig

Måske er du faktisk uden at vide det allerede i besiddelse af en del Smart Home elementer i dit private hjem. Selv om du måske ikke har en robotstøvsuger eller et smart alarm system med videoovervågning er der mange moderne apparater som falder under kategorien IoT.

 

De fleste moderne tv apparater og tv bokse leveres med opkobling til internettet. Det samme gælder for spilkonsoller og lignende. Og dit tv registrerer sandsynligvis dine vaner hvis der er tale om en nyere model.

 

De moderne ”assistenter” så som Alexa og Googles Assistant vil også være tilsluttet internettet. Assistenter bruges fortrinsvis til stemmestyring af andre apparater rundt omkring i huset, for eksempel dit musik system. De kan også styre din bil hvis du har en Tesla, og dit alarmsystem, hvis du har et alarmsystem fra Ansnei.

 

En baby alarm vil kunne fortælle dig om din baby sover. Gammeldags baby alarmer fungerede som walkie talkies. Men en moderne baby alarm er tilsluttet internettet således at du kan følge baby på en app. Dette er smart hvis du ønsker at logge tidspunkter for opvågning eller gråd og danne et overordnet billede af babys søvn mønster.

 

Disse apparater står som regel tændt hele døgnet rundt. Det betyder at de hører alt hvad du siger – også når du ikke taler til dem. Du og din familie er altså i princippet under konstant overvågning. Og selv om det muligvis ikke er virksomhederne selv som indsamler data om dig kan denne type IoT elementer udgøre en risiko for dit privatliv.

 

Svagheder ved IoT og smart home

Betegnelsen for det netværk som forbinder dine husholdningsapparater, alarm systemer, videoovervågning, hvidevarer og så videre med din app via netværket er således Tingenes Internet – Internet of Things, altså IoT.

 

Det er rigtig smart at kunne tilgå boligens netværk udefra. Men det åbner også op for en lang række svagheder.

 

Blandt andet er det ikke noget ukendt fænomen at dygtige hackere kan skaffe sig adgang til dine overvågningskameraer via nettet. Hvis en potentiel tyveknægt kan følge med i din videoovervågning kan ha  lære dine og din families vaner at kender. På den måde kan han finde ud af hvornår I ikke er hjemme. Og så er der fri bane for indbrud.

 

Har indbrudstyven eller hackeren samtidig held til at hacke dit alarm system vil situationen blot være endnu værre. For så vil du ikke være sikret hurtig udrykning i forbindelse med indbruddet.

 

Selv din baby alarm, dit køleskab eller dit smart tv kan være udsat for hacking. Dette ikke fordi tyvene er interesseret i din babys helbred eller vil vide hvad du ser i tv. Men har hackeren først skaffet sig adgang til dit interne netværk vil han have mulighed for at komme i kontakt med dit alarm system, dine overvågningskameraer, eller din private pc. Og så kan du risikere såvel indbrud som identitetstyveri.

 

Hvordan kan jeg sikre mig imod hacking af mit Smart Home?

Hvis du ønsker den optimale beskyttelse af IoT i din bolig er der helt simple råd du kan følge. Her kan du læse de vigtigste af dem.

Sørg for at opdatere software og firmware i samtlige enheder

De fleste tilfælde af hacking finder sted fordi enhederne kører med forældede versioner af software eller firmware. Du kan dæmme op for dette problem ved altid at hente de nyeste opdateringer. På den måde kan du effektivt lukke diverse sikkerhedshuller.</li>

Køb kun godkendte IoT enheder

Det kan godt være fristende at købe billige IoT enheder, for eksempel kopivarer fra Asien. Men her løber du samtidig en risiko for at software og firmware i enheden er kompromitteret. Derfor bør du kun købe CE mærkede enheder som er godkendt efter europæiske standarder – og helst fra anerkendte brands og producenter.

Sørg for at beskytte det interne netværk i din bolig

Sikkerheden for IoT i boligen starter med det interne netværk. Her skal du sørge for at din router er forsynet med opdateret firewall software. Så er netværket beskyttet mod hackere.

Opret et separat netværk til dine IoT enheder

En anden effektiv måde hvorpå du kan beskytte dig mod hacking gennem de smarte apparater er at give dem deres eget netværk. Et internt netværk som er adskilt fra det du bruger til opkobling af din private computer. På den måde vil hackeren kun kunne få adgang til oplysninger om for eksempel mængden af mælk i dit køleskab. Og det er begrænset hvad han kan stille op med den information.

Password og aktivering af IoT enheder

En kendt svaghed ved interne netværk hvorpå du har enheder opkoblet er passwords. Du bør altid vælge forskellige passwords til alle enheder og sørge for at passwords ændres regelmæssigt. Bruger du det samme password til både administrator kontoen på din computer og dit smart tv er det ikke svært at regne ud hvordan det kan ende. Der ud over bør du ændre standard aktiveringshilsenen på dine smarte enheder. Aktiveres Alexa eksempelvis med ”Hej, Alexa” bør du skifte hilsenen ud med en mere personlig en af slagsen.

 

Ønsker du professionel assistance i forbindelse med sikring af IoT enhederne i din bolig kan du altid kontakte Ansnei på telefon 82 13 40 22. Her får du den bedste rådgivning vedrørende Smart Hjem og IoT.

Ansnei – Passer på dig, dit og dine!

 

www.Ansnei.dk

Tilbage